HELIU LICHID – CEL MAI RECE LICHID DE PE PĂMĀNT
Punctul de fierbere al heliului este de 4,2 K sau -269 °C. Heliul lichid este cel mai rece lichid de pe pământ. Este folosit în principal ca lichid de răcire pentru a atinge temperaturi extrem de scăzute. Pentru a limita pierderile, heliul lichid este furnizat și depozitat în vase criogenice speciale, așa-numitele dewars. În funcție de cerere, Messer oferă heliu lichid în vase dewar de diferite dimensiuni, care variază de la 50 de litri până la vase dewar cu o capacitate de până la 450 de litri. Consumatorii foarte mari, cum ar fi producătorii de echipamente sau institutele importante de cercetare, pot fi, de asemenea, aprovizionați cu containere-cisternă cu o capacitate de 40.000 de litri.
APLICAȚII ALE HELIULUI LICHID
Majoritatea aplicațiilor tehnice ale heliului lichid sunt legate de supraconductivitate. Aceasta este proprietatea fizică observată la anumite materiale, de exemplu dacă materialul este răcit sub o temperatură „critică”, rezistența electrică dispare. Datorită temperaturilor de tranziție extrem de scăzute ale supraconductorilor, aceștia trebuie să fie răciți cu heliu lichid. Cea mai importantă aplicație a supraconductivității este în electromagneții supraconductori foarte puternici. De departe, cele mai mari aplicații ale heliului lichid sunt utilizarea în aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) și rezonanţã magneticã nuclearã (RMN), urmată de magneții de direcție ai fasciculului utilizați în acceleratoarele de particule.
HELIU LICHID PENTRU IMAGISTICĀ REZONANȚĂ MAGNETICĂ(IRM)
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este o tehnică imagistică medicinală. Scanerele IRM folosesc câmpuri magnetice puternice, generate de un magnet supraconductor. Heliul lichid răcește magnetul sub temperatura critică a bobinei solenoidului supraconductor.
HELIU LICHID PENTRU SPECTROMETRIA REZONANȚEI MAGNETICE NUCLARE (RMN)
Spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară (RMN) este o tehnică utilizată pentru a identifica și a analiza structura moleculelor. Probele sunt plasate într-un câmp magnetic puternic, care este generat de un magnet supraconductor. Heliul lichid este folosit pentru a răci magnetul, astfel încât acesta să rămână sub temperatura critică a bobinei solenoidului supraconductor.