INFORMAȚII PRIVIND BUTELIILE DE GAZE: GAZE INDUSTRIALE, GAZE ALIMENTARE, GAZE PURE, AMESTECURI PERSONALIZATE, GAZE FARMACEUTICE, GAZE MEDICALE
DIMENSIUNILE BUTELIILOR DE GAZ
Buteliile sau bateriile de butelii sunt adecvate pentru furnizarea unor cantități mai mici de gaze, în special pentru aplicații de tăiere, sudură și alimentare. Dimensiunile acestora variază de la butelii foarte mici, pentru utilizare mobilă, până la baterii de butelii pentru cereri mari.
Dimensiunile buteliilor sunt exprimate în principal ca și conținut volumetric (de apă) al buteliilor - litri. Dimensiunile tipice ale buteliilor sunt de 50, 40, 33, 20, 10, 5 litri și 1 litru. Pentru anumite gaze, precum dioxidul de carbon și acetilena, conținutul este exprimat în kg. Valoarea exprimă greutatea produsului din butelie.
Buteliile sunt uneori combinate în baterii de butelii: buteliile sunt fixate pe un cadru și robineții buteliilor sunt conectați prin conducte și duc la o ieșire controlată cu un robinet. Bateriile de butelii permit creșterea volumului și capacitatea de livrare și astfel pot deservi consumatori mai mari. Bateriile de butelii moderne precum Messer Megapack conțin de regulă butelii mari și pot avea un conținut combinat de 600 de litri sau mai mult.
De asemenea, există mai multe capacități personalizate pentru volume mari sau mici de gaze. Consultați articolul relevant de la acest link.
MATERIALELE DIN CARE SUNT FABRICATE BUTELIILE DE GAZE
Gaze cu presiune scăzută pot fi depozitate în butelii din oțel sudate. Buteliile normale pentru gaze industriale nu conțin nicio sudură și sunt produse printr-un proces de extrudare strict controlat. Presiunea fiecărei butelii individuale este testată și marcată ca atare: acestea pot rezista la presiuni mari.
Când există cerințe speciale cu privire la puritatea gazului conținut, materialul buteliei poate fi ori de aluminiu, ori de oțel inoxidabil. Solicitați specialistului Messer informații suplimentare privind acest subiect.
PRESIUNILE BUTELIILOR DE GAZE
Cu câteva excepții precum dioxidul de carbon, acetilena și protoxidul de azot, majoritatea gazelor rămân gaze sub presiune. Presiunile tipice dintr-o butelie de gaz sunt 150 bari, 200 bari sau 300 bari. Cu cât mai mare este presiunea din butelie, cu atât mai mult gaz poate fi stocat. Procesele de producție moderne permit fabricarea buteliilor care pot rezista la presiuni de 300 de bari (pot rezista la 450 de bari, deoarece sunt testate în aceste condiții).
CULORILE BUTELIILOR DE GAZ
Normele DIN EN 1089-3 reglementează culoarea gulerului (ogivei) buteliilor. Informații suplimentare pot fi găsite pe Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Bottled_gas) sau în aplicația Messer privind culorile ogivelor buteliilor de gaz pentru a avea întotdeauna la îndemână informații despre culoarea adecvată.
ROBINEȚII BUTELIILOR DE GAZ
Fiecare tip de gaz are un racord robinet definit. Avantajul racordurilor diferite este siguranța: nu puteți umple (accidental) o butelie cu gazul greșit. Dezavantajul este că aveți nevoie de racordul adecvat pentru fiecare gaz. Fiecare țară are propriul standard de siguranță împământenit (AFNOR, DIN, ISO, ...) ceea ce înseamnă că trebuie verificată potrivirea reductorului de presiune achiziționat într-o țară cu butelia folosită în alta. Doar pentru buteliile de 300 de bari racordurile au fost armonizate și puteți folosi același reductor în toate țările din Europa. Pentru informații suplimentare despre robineți, Messer a dezvoltat o aplicație pentru smartphone: informați-vă despre racordurile folosite pentru principalele gaze oricând vă deplasați prin Europa.
SIGURANȚA ȘI MANEVRAREA GAZELOR
Pentru informații suplimentare despre instruirile noastre, vă rugăm să consultați pagina noastră privind siguranța.
MARCAJELE BUTELIILOR DE GAZE
Fiecare butelie are numărul de producție (seria buteliei) ștanțat în metal. În afară de această ștanță, veți găsi de regulă pe o butelie de gaz:
-
ștanța și autocolantul pentru următoarea dată de testare a buteliei;
-
o etichetă în formă de banană care conține informațiile privind produsul, siguranța și transportul;
-
un cod de bare care permite producătorului să urmărească butelia în timpul producției, distribuției și recuperării recipientelor goale.