DIOXID DE CARBON
DIOXIDUL DE CARBON ESTE CO2
Dioxidul de carbon este o legătură chimică anorganică între carbon și oxigen. Apare în timpul proceselor de ardere și oxidare în natură. Dioxidul de carbon a fost descoperit în secolul 18 de către Jan Baptista, de la Helmont, Bruxelles. Dioxidul de carbon este prezent în aer la un nivel de 416,39 ppm (părți per milion) în 2020. Acest nivel mic de dioxid de carbon este garanția că pământul își poate menține conținutul de căldură. Cu toate acestea, o creștere la 4000 ppm, de exemplu, ne-ar aduce înapoi la nivelurile perioadei geologice cambriene (cu 500 de milioane de ani în urmă), când temperaturile nu erau propice vieții, așa cum o știm acum. Determinarea unui nivel acceptabil și definirea măsurilor care trebuie luate pentru a limita concentrația de dioxid de carbon este dezbaterea referitoare la „schimbările climatice”, care are loc în acest moment.
CONVENȚII DE DENUMIRE A CALITĂȚII DIOXIDULUI DE CARBON, DE EXEMPLU DIOXID DE CARBON 2.5
Calitatea gazului este exprimată în cifre de 9 în puritate. Când vedeți Dioxid de carbon 2.5 sau orice alt număr după gaz, acestea indică puritatea; prima cifră arată câte cifre de 9 are puritatea, iar cifra de după punct arată ultima cifră a purității. Prin urmare, dioxidul de carbon 4.0 este un gaz pur în proporție de 99,99%. Celelalte componente sunt specificate în fișa tehnică a gazului. Aceasta ne duce la un aspect important al calității: deoarece dioxidul de carbon este deseori folosit în aplicații alimentare, celelalte componente nu pot fi toxice și trebuie să fie inodore. Prin urmare, dioxidul de carbon pentru aplicații alimentare este denumit uneori de „CALITATE ALIMENTARĂ”, deoarece procesele de producție și rețeaua de distribuție sunt proiectate astfel încât CALITATEA ALIMENTARĂ să poată fi garantată în punctul de utilizare. La Messer denumim dioxidul de carbon de calitate alimentară GOURMET C, unde GOURMET se referă la gaze de calitate alimentară și C vine de la carbonul din dioxid de carbon.
APLICAȚIILE DIOXIDULUI DE CARBON
Inertizare: dioxidul de carbon oferă avantajele că nu reacționează cu alte gaze la temperaturi scăzute. Înlocuirea oxigenului cu dioxidul de carbon în aer va reduce inflamabilitatea conținutului inflamabil dintr-un mediu. Astfel, un pericol de incendiu poate fi evitat în cazul în care conținutul de oxigen este redus cu câteva procente și este înlocuit cu dioxid de carbon. Această tehnică este aplicată în depozitarea produselor alimentare și pe scală mai largă în procese metalurgice și chimice.
Sudarea și prelucrarea metalelor: la temperaturi mai mari (a se vedea echilibrul Boudoir) CO2 formează CO (monoxid de carbon) o componentă care poate reacționa cu suprafața metalelor. Acesta este folosit în principal în fabricarea și prelucrarea metalelor. C din CO se așează pe metal și schimbă proprietățile suprafeței metalului. Acest efect este folosit în mod frecvent în sudură și în prelucrarea metalelor (și în chimie).
Stingerea incendiilor: o cantitate sporită de CO2 în aer accelerează bătăile inimii. De aceea dioxidul de carbon este folosit deseori ca gaz de stingere, deoarece permite oamenilor implicați într-un incendiu să extragă mai mult oxigen din aer.
Știați că CO2 are un efect similar asupra pielii ca Botox? (Acest efect are o durată scurtă).
Gheață carbonică: la presiune atmosferică, dioxidul de carbon nu este lichid. Acesta devine imediat solid (gheață carbonică). Acest efect este folosit, printre altele, pentru extragerea componentelor medicinale din ierburi.
Capacitate de înghețare: dioxidul de carbon în fază gazoasă este stocat sub presiune într-o butelie și rămâne în fază de lichid acolo. Lichidul din butelie poate fi folosit fie ca gaz fie ca lichid. Când dioxidul de carbon iese din butelie în formă lichidă, se transformă imediat în gheață carbonică. Această capacitate de răcire poate fi folosită pentru congelarea rapidă a produselor alimentare, răcirea controlată a proceselor chimice și pentru producerea medicamentelor. Există multe alte aplicații de nișă ale acestui agent de răcire care nu lasă nicio urmă, pentru că gheața carbonică se evaporă și revine în mediul său natural, aerul. Este folosit pentru contracția țevilor din cupru și metal în instalații sanitare și chiar pentru înghețarea apei în țevi. Astfel, o instalație de încălzire poate fi menținută fără a elimina apa din țevi.
PROPRIETĂȚILE DIOXIDULUI DE CARBON
Pentru informații suplimentare despre proprietăți și un calculator pentru conversia între unități, Messer propune aplicația sa, pe care o puteți găsi în Apple Store sau Android Play.
BUTELII DE CO2
Există butelii de gaze cu dimensiuni și presiuni diferite. În funcție de tipul gazului din butelie, „ogiva” buteliei are o culoare diferită, standardizată în baza standardului european EN 1089-3. În cazul dioxidului de carbon, aceasta este gri.
Presiunea din butelia de dioxid de carbon este creată de echilibrul natural dintre lichidul din butelie și mediu: presiunea gazului menține lichidul în partea de jos a buteliei și gazul este eliberat când deschideți robinetul. Dacă eliberați prea mult gaz, presiunea gazului va scădea, deoarece lichidul nu se poate evapora suficient de repede. De aceea, buteliile de CO2 trebuie echipate uneori cu un dispozitiv de încălzire (îl puteți cumpăra). La fel ca toate buteliile, buteliile noastre sunt tratate la interior, uscate și inertizate. Astfel, putem garanta o puritate optimă și putem evita expunerea clienților sau angajaților noștri la anumite riscuri, dacă buteliile de gaz nu sunt tratate în mod adecvat de către utilizatorul anterior. Buteliile de dioxid de carbon trebuie să rămână uscate în interior, în caz contrar prezintă riscul de a rugini. Prin urmare, aceste butelii sunt testate la fiecare 5 ani și nu în perioada prescrisă de 10 ani.
OBȚINEREA GHEȚII CARBONICE DIN CO2 DIN BUTELIE
Dacă aveți nevoie de faza lichidă, buteliile pot fi livrate cu un „tub de imersie”. Lichidul este apoi împins în sus de gaz printr-un tub care ajunge în partea de jos a buteliei. CO2 lichid este apoi imediat transformat în gheață carbonică. Un furtun cu un dispozitiv de distribuire este atașat de obicei la racordul buteliei pentru a distribui gheața carbonică. Citiți instrucțiunile de siguranță! Există pericole asociate cu temperatura scăzută a gheții carbonice și presiunea eliberată.
APLICAȚIILE GHEȚII CARBONICE
Pentru informații suplimentare privind aplicațiile gheții carbonice și cum puteți achiziționa cantități mai mari de gheață carbonică (în loc să o produceți din CO2 din butelia cu tub de imersie), consultați pagina relevantă de pe acest website.
DIOXID DE CARBON LICHID ÎN RECIPIENTE - DIOXID DE CARBON LICHID ÎN VASE DE STOCARE CRIOGENICE
Furnizăm, de asemenea, dioxid de carbon în formă lichidă pentru marii consumatori. Avem o gamă largă de rezervoare de stocare cu diferite capacități.
Pentru a menține temperatura scăzută a dioxidului de carbon lichid, dioxidul de carbon trebuie depozitat în recipiente criogenice. Puteți achiziționa sau închiria aceste recipiente criogenice (vas dewar sau recipient portabil pentru lichide (, rezervor criogenic sau mini-vrac). Din cauza temperaturilor extrem de scăzute, trebuie respectate în mod strict regulamentele de siguranță. De exemplu, se recomandă purtarea mănușilor de protecție criogenică sau alte echipamente de protecție speciale.
FIȘA CU DATE DE SECURITATE ȘI FIȘA TEHNICĂ DE PRODUS PENTRU DIOXID DE CARBON
Pentru informații suplimentare, folosiți funcția de căutare a produselor de pe această pagină.
BUTELII DE GAZ CO2
Persoanele juridice pot achiziționa oxigen îmbuteliat de la unul dintre punctele noastre de distribuție sau din rețeaua de distribuție Messer din întreaga lume. Majoritatea clienților comandă buteliile noastre online sau prin telefon. În funcție de punctul de distribuție, puteți ridica buteliile sau le puteți primi la locația dvs. Sunați-ne pentru a afla informații suplimentare despre modalitățile de livrare.