Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
English Romania

Intrebari frecvente

 

FamilyRaspundem cu placere intrebarilor dumneavoastra, iar in continuare va prezentam explicatiile termenilor des folositi.

Va rugam sa trimiteti intrebarile si nelamuririle dvs. la adresa: home.care@messer.ro

Explicatii ale termenilor:

Astm:     Stare grava de sufocare, care apare ocazional.
BIPAP In limba engleza "biphasic positive airway pressure", o stare de respiratie artificiala controlata prin presiune, alternandu-se presiunea ridicata cu cea scazuta, facand astfel posibila respiratia  spontana a pacientului.
Carcicom bronsic: Tumoare la plamani.
COPD/COLD:   In limba engleza "chronic obstructive pulmonale/lung disease", un termen bronhopneumopatia cronica obstructiva, care provoaca o inflamare a plamanilor (= aerul inspirat nu se mai expira in intregime iar aerul proaspat nu este inspirat corespunzator) fiind perturbat schimbul de gaze.
CPAP:   Engleza "continous positive airway pressure" (Presiune pozitiva continua in caile respiratorii), o forma de respiratie artificiala, presiunea continua mentinand deschise caile respiratorii, impiedicad astfel colapsul alveolelor in momentul expirarii.
Chirurgie pe baza de frecventa inalta: Chirurgia pe baza de frecventa inalta foloseste pentru taiere curentul alternativ cu frecventa inalta. Aceasta tehnica presupune taierea propriu-zisa a tesutului, incizia inchizandu-se insa prin oprirea sangerarii vaselor de sange.
Hipoxemie: Denumire pentru scaderea cantitatii de oxigen din sange.
Emfizem pulmonar: Afectiune ce presupune distrugerea alveolelor, distensia lor, provocand inflamarea plamanilor. (Aerul inspirat nu se mai expira in intregime, iar aerul proaspat nu este inspirat corespunzator.)
Fibroza pulmonara: Cicatrizarea tesutului pulmonar (deseori ca urmare a afectiunilor pulmonare cronice), care printre altele duce la micsorarea capacitatii pulmonare.
Mucoviscidoza: Afectiune respiratorie provocata de secretia in exces de mucus in zona bronhiilor care duce la complicatii grave ale cailor respiratorii (= sinonim fibroza chistica).
Pneumologie: Termen pentru stiinta care se ocupa cu afectiunile cailor respiratorii.
Pneumonie: Inflamatie la nivelul plamanilor.
Pneumotorax: Prezenta aerului  in spatiul pleural (= pleura; invelis visceral care acopera suprafata plamanilor), care duce la un colaps total sau partial al plamanilor.
Apnee de somn: Afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate cu o durata de 10 secunde, frecvente in timpul somnului, mai ales in timpul fazei Non REM. (= faza a somnului fara vise caracterizata de o stare de semiveghe; REM - rapid eye movement - miscare rapida a ochiului).

 

                Messer Medical HC