Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
English Romania

Informatii utile

 • Intretinere si utilizare concentratorului Airsep NewLife Elite

  • Oxigenul nu este un gaz inflamabil, dar accelereaza combustia materialelor. Pentru evitarea riscului de incendiu, NEWLIFE ELITE trebuie tinut la distanta de toate flacarile, sursele de incandescenta si sursele de caldura (tigari), precum si de orice combustibili, cum ar fi petrolul, grasimea, solventii, aerosolii etc.

  • A nu se utiliza intr-o atmosfera exploziva.

  • A se evita acumularea oxigenului pe un scaun tapisat sau pe alte materiale. In cazul in care concentratorul functioneaza fara a furniza oxigen pacientului, pozitionati-l in asa fel incat debitul de gaz sa fie diluat in aerul ambiant.
  • A se plasa dispozitivul intr-o zona ventilata, fara fum si poluare atmosferica, la o distanta de cel putin 0,5m de orice alt obiect.
  • Folositi cablul livrat si verificati ca proprietatile electrice ale prizei utilizate corespund celor indicate pe placuta instalata de producator pe panoul posterior al echipamentului.
  • Recomandam sa evitati utilizare cablurilor prelungitoare sau chiar adaptoarelor, deoarece acestea sunt surse de scantei si, prin urmare, de foc.
  • NEWLIFE ELITE trebuie sa fie utilizat numai pentru oxigenoterapie, exclusiv pe baza de recomandare medicala. Durata si debitul zilnic de utilizare trebuie respectate, in caz contrar putand aparea riscuri pentru sanatatea pacientului.
  • Nu utilizati echipamentul in medii magnetice specifice (IRM - imagistica prin rezonanta magnetica etc.).

  PORNIRE  / INSTALARE

  1. Verificati comutatorul (1) ca se afla in pozitia 0;
  2. In cazul utilizarii cu umidificator, desurubati butelia si umpleti-o cu apa pana la linie (a se vedea instructiunile pentru umidificator). Insurubati apoi butelia umidificatorului in capacul sau pana nu mai exista scurgeri. Conectati tubul de administrare a oxigenului la duza de evacuare a umidificatorului sau conectati canula de administrare nazala la concentrator. Tubul dintre pacient si NEW ELITE trebuie sa fie mai scurt de 15 m, pentru a asigura ca valoarea debitului de oxigen ramane una satisfacatoare.
  3. Asigurati-va ca toate partile sunt conectate corect, astfel incat sa fie evitate scurgerile.
  4. Introduceti cablul de alimentare in priza de alimentare electrica.
  5. Apasati intrerupatorul in pozitia de pornire I. Un test al alarmei de functionare va fi efectuat automat cand echipamentul este pornit (acest test dureaza aproximativ 5 secunde).
  6. Rasuciti maneta de ajustare a debitului (6) la valoarea prescrisa. Linia valorii prescrise trebuie sa apara la mijlocul manetei debitmetrului.
  7. Verificati ca debitul de oxigen iese din dispozitivul de administrare (canule nazale sau altele) prin plasarea orificiului pe suprafata unui pahar cu apa. Debitul ar trebui sa deniveleze suprafata apei.
  8. Ajustati canulele sau masca nazala pentru a se potrivi fetei dvs.

     Remarca: concentratia optima de oxigen se obtine la circa 10 minute dupa ce dispozitivul este pornit (90% din concentratie este obtinuta dupa circa 5 minute).

  La incheierea tratamentului , apasati comutatorul.

  (1) Pentru a-l aduce in pozitia 0 si a opri dispozitivul. Debitul de aer imbogatit cu oxigen continua aproximativ un minut dupa oprirea dispozitivului. 
  CURATARE - INTRETINERE
  NEWLIFE ELITE va fi curatat numai la exterior cu o carpa uscata sau, daca este necesar, cu un burete umed si apa curata sau cu sapun, apoi uscat temeinic cu carpe si o solutie bazata pe alcool. Acetona, solventii sau produsele inflamabile de orice fel nu trebuie folosite. Nu folositi pulberi abrazive.
  Filtrul de praf detasabil (9) trebuie curatat in apa cu sapun dupa aproximativ 100 de ore de utilizare sau atunci cand este nevoie. Se clateste si se sterge pana la uscare. Montati un filtru uscat. Datorita prezentei filtrului in interiorul dispozitivului, dezinfectarea zilnica se refera numai la accesoriile externe de oxigenoterapie: umidificator, probe, canule nazale.

  • Umidificatorul
  Zilnic:
 • goliti apa din umidificator;
 • clatiti butelia umidificatorului sub un jet de apa;
 • umpleti umidificatorul pana la semn cu apa usor mineralizata.

Cu regularitate:

 • dezinfectati echipamnetul scufundandu-l intr-o solutie dezinfectanta (recomandam in general folosirea apei ce contine cantitate mica de clor);
 • clatiti si uscati;
 • verificati ca garnitura capacului umidificatorului este in conditie buna.
 • Canula nazala si masca de oxigen
  Se curata cu o solutie germicida (9 parti apa si o parte alcool) saptamanal (sau mai des daca este necesar). Se clateste cu apa.
 • Carcasa
  Carcasa trebuie curatata cu un tifon sau cu un burete umed. Debransati aparatul in timpul curatarii. Nu demontati aparatul pentru curatare in interior; pentru acest lucru este indicat sa apelati la service.

 

 • Intretinerea si utilizarea concentratorului DeVilbiss Compact 525
 • Amplasati unitatea dvs. langa o priza de curent electric in camera in care va petreceti cea mai mare parte a timpului.
 • Mentineti concentratorul de oxigen la o distanta de cel putin 1.6 m fata de o sursa de caldura, de obiecte care produc scantei sau de surse de foc neprotejate.
 • Nu conectati dispozitivul la opriza de curent electric controlata prin intermediul unui comutator de perete. Niciun alt aparat nu trebuie introdus in priza de perete.
 • Amplasati unitatea dvs. la cel putin 16 cm distanta fata de pereti, draperii sau orice alte obiecte care pot impiedica circulatia corespunzatoare a aerului inspre si dinspre concentratorul dvs. de oxigen. Concentratorul dvs. de oxigen trebuie sa fie amplasat astfel incat sa fie evitate substantele poluante cu aburii.
 • Inainte de a utiliza unitatea dv., asigurati-va intotdeauna ca filtrul de aer (amplasat in partea din spate a unitatii dvs.) este curat. Atasati accesoriile de oxigen corespunzatoare la orificiul de iesire a oxigenului.
 • Conectarea tubului de oxigen: insurubati conectorul pentru orificiul de iesire a oxigenului. Atasati direct tubul de oxigen conector.
 • Conectarea tubului de oxigen cu umidificare: daca medicul dvs. a prescris un umidificator de oxigen ca parte a terapiei dvs., respectati urmatoarele etape:
 1. Umpleti flaconul umidificatorului cu apa distilata. Nu umpleti excesiv.
 2. Insurubati piulita fluture ampalata in partea de sus a flaconului umidificatorului la orificiul de iesire a oxigenului astfel incat sa fie in pozitie suspendata. Asigurati-va ca acesta este insurubat corespunzator.
 3. Atasati direct tubul de oxigen la fitingul orificiului de iesire al flaconului umidificatorului. Medicul dvs. v-a prescris fie o canula nazala, fie o masca faciala. In cele mai multe cazxuri, acestea sunt deja atasate tubului oxigen. In caz contrar, urmati instructiunile producatorului referitor la modul de atasare.
 4. Scoateti complet cablul de alimentare din clema pentru ajustarea cablului. Asigurati-va ca ati adus comutatorul de pornire / oprire in pozitia "Off" ("Oprit"), apoi introduceti fisa in priza de perete. Unitatea este dublu izolata pentru a va putea proteja importiva socului electric.
 5. Apasati comutatorul de pornire / oprire la pozitia "On" ("Pornit"). Atunci cand unitatea este conectata la pozitia "On" ("Pornit"). Atunci cand unitatea este conectata la pozitia "On" ("Pornit") toate cele patru indicatoare luminoase (pentru prezenta alimentarii, necesitatea service-ului, oxigen la nivel scazut si oxigen la nivel normal) aflate pe panoul din partea frontala se vor aprinde pentru un scurt timp si se va auzi un semnal acustic de alarma pentru scurt timp. Dupa cateva secunde, vor ramane aprinse doar indicatoarele luminoase pentru prezenta alimentarii si pentru oxigenul la nivel normal.
 6. Nu asezati jos canula in timp ce concentratorul furnizeaza oxigen. Concentratia ridicata de oxigen poate conduce la combustie rapida.
 7. Verificati debitmetrul pentru a va asigura ca bula debitmetrului este centrata pe linia imediat urmatoare numarului prescris pentu rata debitmetrului dvs.
 8. Concentratorul dvs. DeVilbiss este acum pregatit pentru a fi utilizat; pozitionati in mod corect canula sau masca. Asteptati 20 minute pentru a permite concentratorului de oxigen sa atinga nivelul de performata stabilit.

INTRETINEREA CONCENTRATORULUI

NOTA - nu utilizati lubrifianti, ulei sau unsoare

Inainte de a incerca orice procedura de curatare, conectati unitatea la pozitia "Off" ("Oprit").

Umidificatorul de oxigen (flacoane neutilizabile)

In cazul in care medicul dvs. v-a prescris umidificare curatati zilnic flaconul de umidificare. Respectati instructiunile furnizate de catre producator. In cazul in care nu au fost furnizate instructiuni de curatare, respectati urmatoarele etape:

 1. Spalati umidificatorul intr-o solutie de apa fierbinte si detergentde spalat vase.
 2. Inmuiati umidificatorul intr-o solutie de o parte otet din vin alb si trei parti de apa fierbinte timp de 30 de minute. Aceasta solutie actioneaza ca si un agent anti-microbian.
 3. Limpeziti foarte bine cu apa fierbinte de la robinet si umpleti din nou flaconul cu apa distilata pentru a fi utilizat. Nu umpleti excesiv.

Canula, masca si tubul de oxigen

Curatati si inlocuiti canula, masca si tubul de oxigen asa cum ati fost instruit de catre furnizorul dumneavoastra DeVilbiss.

Filtrul de aer si conectorul pentru orificiul de iesire a oxigenului

Filtrul de aer si conectorul pentru orificiul de iesire a oxigenului trebuie curatate  cel putin o data pe saptamana. Pentru operatiunea de curatare respectati urmatoarele etape:

 1. Scoateti filtrul de aer amplasat in partea din spate a unitatii. Scoateti conectorul pentru orificiul de iesire a oxigenului (daca este utilizat).
 2. Spalati-le intr-o solutie de apa calda si detergent de spalat vase.
 3. Limpeziti foarte bine cu apa calda de la robinet si uscati cu ajutorul prosopului. Inainte de a fi instalat din nou, filtrul trebuie sa fie complet uscat.

Carcasa exterioara a concentratorului

In cazul in care este necesar, curatati carcasa exterioara a concentratorului cu ajutorul unei lavete sau al unui burete umezite cu o solutie slaba de curatat de uz casnic si uscati-o apoi prin stergere cu o laveta uscata.

Nu este recomandata utilizarea substantelor chimice dure (inclusiv alcool). In cazul in care este necesara utilizarea solutiei de curatare pentru distrugerea bacteriilor, trebuie utilizat un produs fara continut de alcool pentru a evita deteriorarea accidentala.

Messer Medical HC